Team VERTIGO
  • Forside
  • Bådindretning
    • 640 Weekend del I
    • Karnic 2650 del I.
    • Karnic 2650 del II.
    • Antares del I
    • Antares del II
  • Turberetninger
  • Tips og Tricks
  • Billeder
  • Video
  • Links
  • skipper
  • Kontakt


Beneteau Antares 6.80 del I.

1: Traileren ankommet. Ny kølrulle.
Så kom min Variant 2701 BB til Risbjerg. Nøjagtigt som ønsket med røde kølruller og M+S dæk monteret.

Jeg gik straks i gang med at skifte de bagerste kølruller med en speciel rulle beregnet til både med trinkøl som Antares 6.80. Den nye er fra Brenderup, og kan ses på billedet herunder. Den betyder at kølen ikke kommer til at "hænge" fast på bagerste rulle når båden skal sættes i. Det lyder måske lidt underligt. Men læg mærke til billedet herunder af kølen på en Antares. Som det kan ses slutter den dybe køl en meters penge før agterspejlet. Det smarte ved den nye kølrulle, er at bådens køl kører mellem de fire sorte solide hjul når båden glider af traileren - det er ihvertifald teorien teorien. Håber sgu det virker.

Kølrullen passede ikke helt på vangen, så der var lige et beslag der skulle flyttes inden den kunne monteres. Men det var bare to huller der skulle bores, så var den klaret.

Regner med at give traileren en gang Prolan i næste uge. Måske bliver der også tid til at få traileren tilpasset til båden.

2: Traileren rustbeskyttes.
Jeg har brugt dagen i selskab med traileren for at give den noget rustbeskyttelse.

Alle hjul blev afmonteret og hjul og ankerplader fik en gang Prolan. Jeg havde ikke mod på at adskille bremser og behandle huset indvendigt. Jeg tror aldrig det var blevet samlet igen...
Jeg lavede et par kiler af noget finer, som betød at jeg kunne tage hjulene af i par uden brug af donkraft  (Se billeder herunder).

Herudover fik alle bolte og skruer en tur, ligesom elinstallationen blev behandlet.
Endeligt blev alle superruller smurt og kølrullerne adskilt og smurt. Utroligt nok var ingen ruller smurt fra fabrikken. Det betød en verden af forskel og de kører bare nu. Prolan fungerer i øvrigt både som rustbeskyttelse og smøring


Oversigt

POST NR.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
OVERSKRIFT
Traileren ankommet
Traileren rustbeskyttes
Traileren indstilles
Udpakning af båd
Båden leveret
Kortbord
Rustfrit stål del I
Fenderholdere
Propel
Rustfrit stål del II
Tilbehør til trailer
Gangbro til trailer
Rustfrit stål del II
Klargøring
Plader til transducer
Hydraulisk styring
Eltavle
Udluftning af hyd.
Montering af inst.
Mere montage
Transducere
Stangholdere


3: Traileren indstilles.
Det tog en hel dag at indstille traileren til båden - og det er stadig ikke helt perfekt.
Jeg havde heldigvis lånt kranen ved Risbjerg, hvilket gjorde tingene meget nemmere.

Planen var at få båden så langt frem på traileren, at bådens agterspejl var nogenlunde placeret ved trailerens ende. Det har flere fordele. Dels er trailerens samlede længde minimal, den bagerste kølrulle er placeret tæt på motoren hvor der er en del vægt og endeligt er det en fordel at så størst mulig afstand mellem hjul og bagerste kølrulle når båden skal af/på traileren. Dette af hensyn til hvor langt det er nødvendigt at køre ud i vandet på rampen.
Men først og fremmest skal kugletrykket være i orden.

Båden kom på traileren - kugletrykket blev målt med badevægten...alt for højt...begge hjulaksler flyttet frem...kugletryk stadig for højt...aksler flyttet yderligere frem...lidt bedre...justering af kølruller, vanger, spiltårn, superruller....osv. osv. Det tog rigtig lang tid frem og tilbage.
Jeg havde regnet ud at kugletrykket skulle i omegnen af 80-90 kg. og jeg endte på 85 kg. Så det var ikke helt tosset.

Jeg synes at båden kom til at stå lidt højt på traileren - vil tro jeg kan få den lidt længere ned - men ikke meget på grund af kølformen og den bagerste kølrulle. Men jeg tror at traileren skal testes på en rampe inden der justeres yderligere.

4: Båden pakkes ud.
Jeg synes det kunne være lidt hyggeligt at "pakke båden ud" selv, frem for at lade forhandleren klare det. Så jeg brugte en times tid i selskab med en hobbykniv. Det var ligesom verdens bedste juleaften :-)
Samtidigt kunne jeg lige kontrollere at skroget var som det skulle være....Alt var perfekt!
Det begynder at krible i fingrene for at komme i gang med projektet for alvor.

5: Båden leveret.
Så kom dagen endeligt hvor jeg fik ejerskab af båden - en dejlig fornemmelse at være bådejer igen.
Nu kan projektet for alvor tage fart - og det starter allerede i dag.

6: Kortbord.
Har brugt lidt tid på et lille hyggeprojekt. Antares 6.80 bliver leveret med et ganske stort bord i kahytten. Det er jo egentligt ganske praktisk i mange henseender.
Jeg besluttede at gøre bordet lidt mere nyttigt, ved at skære en plexiglasplade som passer til bordet. Den har to funktioner - Dels beskytter den bordet, og dels vil jeg placere søkort under den ,så kortet er tilgængeligt uden at være i vejen.
Jeg skal lige overveje om det er nødvendigt med klemmer i hjørnerne. I så fald bliver det typen som man holder duge fast med. Men umiddelbart tror jeg ikke det bliver nødvendigt.

7: Rustfrit stål del I.
Båden har nu været på ophold hos en smed. Der er blevet fabrikeret fire stykker stål som skal monteres om et par uger når det er tilbage fra polering og der bliver et hul i kalenderen.
De fire er to stk. søgelænder som skal sidder på hver sin side agter med monteringsplade til downrigger. Så er der blevet lavet en bøjle som følger kahyttens agterkant til montering af stangholdere. Endeligt er der lavet en radarbøjle til taget hvor der også er forberedt til to VHF antenner.
Jeg skal nok poste en masse billeder når det bliver monteret.

Det var en længere biltur til smeden, så der blev mulighed for at teste traileren og bilens (Kia Sorento) evner som trækdyr. Jeg må sige at det gik virkeligt fint - alt fungerede og bilen leverede varen. Der var ikke dømt ræs i overhalingsbanen, men det gik stille og roligt derudaf.

8: Fenderholdere.
Så blev der monteret et fire fenderholdere. To i hver side på forreste pulpit. De er købt i Biltema hvor de koster ca. de halve af prisen i normale marineforretningerne.
Jeg fik også påsat den fine nummerpladeholder på traileren - joh fint skal det være...

9: Propel.
Valget af propel skulle vise sig at været noget mere besværligt end jeg havde forestillet mig. Jeg troede egentligt at man med stor sikkerhed kunne sige hvad den rigtig propel til båden ville være. Men det lader ikke til at være tilfældet. Her må man stole på forhandlerens erfaring og fornemmelse.
Jeg har fået monteret en sortlakeret Yamaha stålpropel på 13 tommer og pitch på 17.
Motoren blev ligeledes startet op for første gang. Den startede naturligvis med det samme - det er jo en Yamaha.

10: Rustfrit stål del II
Så er alt det rustfri stål blevet  poleret og hjemkommet. Det bliver bare fedt at få det monteret.
Ud over de fire stykker specialfremstillede stål, har jeg fået lavet 10 stangholdere til tagbøjlen. Jeg har med vilje ikke fået dem svejset på, da jeg vil have muligheden for at flytte på dem, hvis det bliver nødvendigt af den ene eller anden grund.

11: Tilbehør til trailer.
Så er der blevet monteret lidt ekstraudstyr på traileren. Alt er specialdesignet.

Første del er et par holdere til en planlagt gangbro der skal gå langs traileren.
Herudover er der monteret et par vinkelbeslag til en tværgående gangbro, der skal monteres bagerst på traileren så det er muligt at komme til at hooke båden til spillet tørskoet.
Sidste del er en holder til det manuelle spil som skal fungere som nødspil. Som man kan se på billederne, er det nu vendt på hovedet og monteret under den normale spilplacering.

12: Gangbro til trailer.
Så er gangbroerne på traileren monteret. Det er lidt en udfordring på en Variant trailer, idet alle vangerne sidder på vuggebeslag. Det betyder at gangbroerne skal monteres på selve yderrammen på traileren.
Gangbroerne er lavet af nogle kraftige ramper (1000 kg.) i aluminium som er skåret til og monteret på beslagene som ses i den tidligere post.
Der er en tværgående gangbro, samt en langsgående.

13: Rustfrit stål del III.
De fire dele rustfrit er blevet monteret i dag. Jeg synes det er blevet ganske godt :-)
Design er ganske et traditionelt "trolling set-up" med søgelænder agter med montage af downrigger, en bøjle til radar og VHF antenne montage og endelig en bøjle til stangholdere. 
Alle steder hvor monteringen er på glasfiber, er der lagt en 2 mm. gummidug mellem stål og glasfiber.
Ved downrigger piedestalen er der lavet en forstærkning for at modvirke det kraftige træk der er på dette punkt.
Der mangel stadig at blive fuget hist og her for den endelige finish.

Når du åbner billederne i stort format, kan du se kommentarer til enkelte af billederne.

14: Klargøring til kommende projekter.
Det blev til tre mindre projekter i dag. 
Jeg brugte en del tid på at forsøge at afmontere den grå kappe i styrbord side. Det skulle vise sig at blive et noget større problem end jeg havde drømt om og det er endnu ikke lykkedes at få den af. Den skal afmonteres så jeg kan komme til at trække ledninger til tagen i det hulrum der er i kappen... jeg går lige i tænkeboks om der er en smart måde at få den af på (Den er fuget/limet på)
Her ud over fik jeg skåret et hul til en stor luge som bliver afgangen til elektronikken/elinstallationen og endeligt fik jeg monteret mine Cannon downriggerbaser og fuget efter gårdsdagens montering.

15: Plader til transducer.
Dagens hovedprojekt var montering af to delrinplader til transducere og fartmåler.
Jeg startede med at lave en skabelon i pap hvorefter de to plader blev skåret ud i 25 mm delrin. Båden blev slebet og affedtet på monteringsstedet og de to plader blev limet fast med Tec 7. De er monteret således, at de er hævet et par mm. i forhold til bådens bund. I morgen bliver de fuget langs kanterne. Så er de klar til transducerne når projektet kommer så langt.

Jeg ville egentligt have kigget på styringen som skal skiftes til hydraulik. Men det lykkedes mig ikke at få rattet af - ringer lige til en ven i morgen...

16: Hyd. styring.
Båden blev leveret med teleflex styring hvilket jeg er gået i gang med at skifte til hydraulisk styring. Jeg brugte MEGET tid på at afmontere den gamle styring. Teleflex kablet var et mareridt at få ud og rattet sad umaerligt godt fast. Men til sidst lykkede det.

Jeg har desuden brugt en del tid til at fintænke placeringen af pumpen til autopiloten. Oprindeligt var det min plan, at montere den under førersædet hvor der er et stort rum. Men efter lidt rådgivning fra vise mennesker, bliver den nu flyttet til rummet under dørken hvor tanken og batterier er placeret. Dette pga. støj fra pumpen.

Som det ses på billedet, bliver der monteret en Bay Star styring på båden og jeg er i fuld gang med at klargøre slangerne som er udskiftet fra den "almindelinge" type, til den mere kraftige 5/16" type med tilhørende fittings. 

17: Eltavle.
Nu varer det ikke længe inden det første elarbejde skal igang. Så jeg har været i gang med at fabrikere en tavle hvor alt 12 v. skal terminere.  Bagpladen er en lakeret finerplade og de grå ledningsbakker er med opslidsede sider, så det er nemt at trække kablerne.

Jeg har valgt at lave installationen med separate sikringsholdere og kontakter, frem for et prefabrikeret panel. Jeg synes det giver en bedre installation og større fleksibilitet.

På nedestående tegning, kan hovedtrækkene i installationen ses.


18: Udluftning af hyd. styring.
Dagens store projekt, var udluftning af den hydrauliske styring. 
Jeg lavede et lille storm P setup, som kunne tilføre væske til systemet samtidigt med at jeg kunne dreje på rattet og udlufte ved motoren. Det gik faktisk over stok og sten. 
Det eneste jeg var i tvivl om, var udluftningen af motoren til autopiloten som naturligvis er koblet til systemet. Her blev løsningen af aktivere motoren begge veje (skifte polarisering). Dette "løsnede luften" som boblede ud ved ratpumpen. Nu får "systemet" lov at stå de næste dage og så får rattet en tur i ny og næ. Så tror jeg systemet er udluftet på behøring vis.

Herudover blev elspillet monteret på traileren. Jeg skal lige have fat i et batteri før det er helt færdigt.

19: Montering af de første instrumenter.
I dag har der været lidt skred i projektet.
De første instrumenter blev monteret (uden strøm). Det var nu en dejlig fornemmelse.
NSS 12 blev monteret ved førersædet. Det var nødvendigt at ændre på monteringsbøjlen for at den kom til at sidde ordentligt. Så den blev modificeret så bøjlen sidder i noget der ligner 90 grader på instrumentet uden at det sidder langt fra konsollet. Det betød også at jeg blev nødt til at bore huller i konsollet de steder hvor stikkene sidder på NSS 12.

VHFen blev sat mellem de to Yamaha instrumenter. Det kunne nøjagtigt lige gå an mht. plads. 
Betjeningen til autopiloten blev forvist til en plads ved gashåndtaget. Ikke optimalt, da den så sidder med siden til. Men det var den bedste løsning. (- og ja, båden kan godt gå i bakgear...:)

Det er også blevet monteret en svanehals i rustfri på taget. Den er til alle kablerne der skal ned herfra.

Som det ses nedenunder, er også elspillet sat på. Det sidder på et specielt beslag fra Brenderup, som betyder, at det er nemt af tage af og ligge i bilen, når det er nødvendigt. Det medførte at jeg har monteret et stik, så strømkablet kan frakobles til dette formål.

Det sidste billede er af den lille plateau jeg har lavet til pumpen til autopiloten. Det sidder ved batterierne.




20: Mere montage.
Ferien nærmer sig sin afslutning, så jeg bruger en del tid på bådprojektet så jeg kommer så langt som muligt inden ferien stopper.
De sidste to dage er der sket en del på båden.

Jeg har lavet en plade til montering af diverse "Black boxes". Dvs. computer til autopilot, structure scan, AIS, Radarboks og WiFi modul. Denne plade er nu monteret i båden hvor den hænger tørt og sikkert.

En af de ting jeg virkelig har bokset med, har været at få den grå kappe af, der sidder agter på kahytten så jeg kunne komme til at trække rør til taget. I dag lykkedes det at få den af - Men kun efter en hård beslutning der betød, at jeg måtte skære den over. Jeg håber det bliver svært at se indgrebet når den er genmonteret. Men jeg VILLE have skjulte kabler til taget. Koste hvad det koste vil!

Da den endeligt kom af, kunne jeg trække en masse tomrør til de kabler der skal gå til taget. Det har betydet at jeg har fået monteret 4G radaren og de to Shakespeare VHF antenner samt AIS GPS antennen på tagbøjlen. 
Nu begynder det at ligne noget :-)

Jeg fik også lige monteret en lille Simrad højttaler der bliver koblet til VHF radioen. Så kan man høre radioen selvom døren til kahytten er lukket.

21:Tranducere.
I dag blev de fire sensorere monteret agter. I styrbord side sidder transducere til Structure Scan modulet, samt broadband sounder (indbygget i NSS 7).  I bagbord side sidder min Cannon transducer til downriggerne og en fartmåler (skovlhjul) med indbygget termometer. 
Alt installation er lavet uden at lave hul i selve skroget.

Endeligt blev der også tid til at montere en dækslange til alle tomrørene der kører til taget. Derved kunne jeg fuge det hele tæt igen, så vandet bliver holdt på den rigtige side af skroget.

22: Stangholdere.
I dag blev en kort dag der mest bestod af lidt rengøring. Men jeg fik da lige monteret stangholderne. Afstanden mellem dem er bestemt af bredden på fiskehjulene. Det var også vigtigt for mig, at VHF-antennerne kunne ligge ned mellem stangholderne under transport. Dels pga højden på båden, men også for at understøtte de lange antennner under transport.
Det begynder at lugte af fisk...

Gå til del II.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.