Team VERTIGO
  • Forside
  • Bådindretning
    • 640 Weekend del I
    • Karnic 2650 del I.
    • Karnic 2650 del II.
    • Antares del I
    • Antares del II
  • Turberetninger
  • Tips og Tricks
  • Billeder
  • Video
  • Links
  • skipper
  • Kontakt


Tips og Tricks.

Herunder finder du lidt forskellig information, gode tips og ideer.

Holder til SD-kort.
​Jeg har efterhånden en del udstyr der anvender SD-kort. Søkort til mine EVO II, kort med Insight Genesis kort, kort til logninger af ekkolodsdata, kort til back-up af waypoints, kort til kameraer osv. osv.
​Jeg fået fat i en lækker slagfast og vandtæt sag med plads til 12 kort til alle mine kort. Jeg fandt den til 10 USD ved Amazon. Så det var til at betale sig fra.
Picture
Picture

Ekstra strømkabel.
Til næste alle skærme, kan man købe et ekstra strømkabel til et mindre beløb. Så har du mulighed for ar lære dit instrument rigtig godt at kende uden at skulle sidde i båden. Det kræver blot en strømforsyning. Jeg bruger en CTEC MXS 7.0 som har en "supply" mode ved siden af, at den kan bruges som normal lader.

Opklodsning af trailer.
Hvis man vil passe lidt ekstra godt på sin trailer, kan det være en god ide at klodse den på når den ikke er i brug. Specielt i perioder hvor der er lang tid mellem turene. Derved vil hjul og ophæng holde lidt længere.
Det er ganske enkelt med fire bukke og en god værkstedsdonkraft.

Kend din transducervinkel.
Hvis du vil have en fornemmelse for, hvad hvor meget du egentligt ser med dit ekkolod, er tranducerens spredningsvinkel en afgørende paramenter.
Thomas fra JSK har lavet dette fine regneark, der på glimrende vis kan give dig værdifulde data. Du indtaster spredningsvinkel på din transducer hvorefter du går nogle tal af forholde dig til. Hvis du ikke lige kender din vinkel, kan du finde hjælp HER og HER.
Tast data for din/dine transducere og sæt det op i båden tæt på dit ekkolod.
Picture
spredning_ekkolod.xlsx
File Size: 27 kb
File Type: xlsx
Download File


Holder til lygtebommen.
Det er altid lidt bøvlet, at bokse rundt med lygtebommen på slæbestedet. 
Her er en god ide til hvorledes der bliver styr på bommen under isætning og optagning. To simple beslag der monteres på siderammen som lige passer på beslagene som sidder på lygtebommen. Ganske enkelt.

Finde den rigtige ledningstykkelse.
I 12v installationer er det meget vigtigt at anvende de rigtige dimensioner på ledningerne. Der findes mange mere eller mindre snedige skemaer til dette. Jeg anvender en hjemmeside som jeg synes er langt smartere.
Hjemmesiden kan findes HER.

Man taster simpelthen de data som er tilgængelige og så får du en anbefalet ledningstykkelse.

Lad os tage et eksempel.
Du skal monteres en pumpe i båden. Du kan se i specifikationerne, at den trækker 7 ampere når den kører. Ledningen som skal trækkes fra termineringsstedet til pumpen, bliver 4 meter lang.
Når det tastes ind i skemaet ser det således ud:
Spændingen sættes til de 12 volt, strømmen 7 ampere og kabellængden 8 meter. Strømmen skal jo hele vejen fra minus til plus over pumpen - altså 2 x 4 meter. Herefter er det bare at bede den om at kalkuere og den kommer med en anbefaling på 4 mm2 ledning. Enkelt.

Montering af relæ.
 I en båd kan det ofte være ganske smart at anvende et relæ til at kontrollere strømmen til nogle af forbrugsstederne. Dette er specielt tilfældet når der skal strøm til en strømslugende enhed og hvor selve kontakten skal placeres et stykke derfra. Dette skyldes at man kan bruge ganske tynde ledninger mellem kontakt og relæet.
Herunder kan du se hvorledes et relæ forbindes - dvs. hvilke ben på relæet der skal til de forskellige steder. På selve relæet kan man genfinde disse numre.
Bemærk at der findes mange forskellige relæer. Dette er således til et enkelt tilsluttende relæ som typisk findes i 30 og 40 amperes versioner.
rel.png
File Size: 27 kb
File Type: png
Download File


My wedge.
De fleste bruger en stump træ til holde motoren tiltet under transport på traileren. Det fungerer fint, men jeg hvis man søger et alternativ er her et bud.

Det er egentligt bare et formet rør i noget meget hård gumme/plastmateriale. Røret sættes således bare ned over "pinden" på hydralik motoren og motoren sænkes indtil den hviler på røret. Det er yderst simpelt.

Se videoen her til højre - det forklarer det bedre.

Du kan finde og bestille dimsen her. Koster 40 USD plus fragt osv.

Bremseklodser.
Når man isætter og optager en båd som har en vægt som min, er det altid en god ide med et par bremseklodser bag bilen.
På et tidspunkt faldt jeg over beskrivelsen af hvordan man kan klare det hele ene mand, således at klodserne ikke er i vejen når båden trækkes op.

Ganske enkelt. En stump snor som er fastgjort til bilens træk og til begge klodser. Se billedet her ved siden af og den korte video som viser "systemet" i praksis.
Picture

Dyneema splejsning.
Genrelt er stålwire på elspil lidt noget stads. Det er langt mere behageligt at bruge dyneema i stedet.

Der findes et utal af forskellige dyneema liner fra forskellige producenter. Jeg har valgt en model fra Liros der hedder Dyneema Pro. Den har en fornuftig kombination mellem brudstyrke (5 tons) og pris. Man kan sagtens finde 8 mm. line med højere brudstyrke. Men så koster det virkeligt kassen og 5 tons er mere end rigeligt. Denne line koster ca. 50 kr. pr. meter.
I stedet for at splejse et øje (med eller uden kovs) kan man vælge at lave et knob - eksempelvis et pælestik. Her skal man blot være opmærksom på at brudstyrken falder væsentligt i forhold til en splejsning. En splejsning koster ca. 10% på styrken, hvorimod et knob koster op mod 60%. Det er ganske enkelt at splejse - så det giver næsten ikke mening at lade være....

Jeg har brugt følgende dele til at lave min spilline:
10 meter 8 mm. Dyneema Pro
Rustfri kovs til 8 mm. line
Original Warn krog
1/2 meter kappe fra tykt fortøjringstov som "frakke" til yderste del for ekstra slidstyrke.
Krympeslange
tackletråd
Splejsenål

Du kan se hvorlededes du splejser på videoen til højre, samt se lidt billeder af min splejseprocess.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.